Centar za podršku osetljivim grupama

Aleksandra Tisme 7, Novi Sad 021. 6339. 111

ZAVISNOST OD IGRICA

ZAVISNOST OD IGRICA: BRZ NAČIN DA IZGUBITE PARNERA, POSAO ILI PONAVLJATE RAZRED

 

Da li ste primetili da vaš partner ili dete postaju razdražljvi kada im skrenete pažnju da bi trebalo da smanje vreme provedeno za igricama? Da li se pitate koliko mnogo je previše?

 

Igranje video igara nije samo po sebi loša aktivnost, ali postoji opasnost da se može pretvoriti u pravu zavisnost. U današnje vreme, sve je češća pojava da deca i adolescenti izostaju sa nastave i upadaju u druge nevolje zbog igranja igrica kao što su: World of Warcraft (WoW), Grand Theft Auto (GTA), Call of Duty, Counter Strike, itd. Odrasli se “navlače” na World of Warcraft (WoW) i ostaju bez posla zbog toga što ostaju kod kuće da bi igrali umesto da odu na posao. Zavisnost od igrica utiče na brak, kvalitet školovanja, rada kao i na društvene odnose. Ta zavisnost, kao i sve druge, skreće decu sa normalnog razvojnog puta i vodi ih na stranputicu, u smislu telesnih, emotivnih i mentalnih problema. Pogledajmo kako je zavisnost definisana.

 

Definicija zavisnosti: O zavisnosti govorimo kada je osobi potrebno sve više supstanci ili određenog ponašanja da bi se osećala dobro ili da bi izbegla da se oseća loše. Ako takva osoba bude uskraćena za “njenu” supstancu ili određenu aktivnost (npr. igranje igrica, kockanje), ona će se osećati razdraženo i ozlojeđeno.

 

Neki znaci upozorenja za moguću zavisnost od igrica su dole nabrojani.

 

Znaci zavisnosti: Ako osoba ima 3 ili više ovih simptoma, postoji moguća zavisnost od igrica.

 

1. Znatna količina vremena provedena u igranju igrica (više od 10 sati nedeljno).

2. Razmišljanje o igranju tokom drugih aktivnosti.

3. Igranje kao način da se pobegne od životnih problema.

4. Laganje porodice i prijatelja o vremenu provedenom u igranju.

5. Izbegavanje drugih aktivnosti i obaveza.

6. Osećaj razdraženosti kada treba da prekinuti sa igranjem.

7. Zauzimanje odbrambenog stava kada neko tvoje igranje vidi kao problem.

8. Negativan uticaj na druge oblasti života.

9. Doživljaj gubitka vremena.

10. Gubitak samokontrole.

 

Kako počinje zavisnost od igrica: Zavisnost od igrica najčešće nastaje usled drugih faktora osim zbog samog zadovoljstva stvorenog igranjem. Neki od najčešćih uzroka i “okidača” za nastanak zavisnosti od igrica su:

 

1. Doživljaj niskog samopoštovanja.

2. Želja za druženjem.

3. Potreba da se zamene realni ljudski odnosi, koje osoba nije u stanju da izgradi u svom životu.

4. Mogućnost da osoba sebe “nadogradi” ili stvori nove “kvalitete” (u igrama kao što su Farmville ili World of Warcraft).

5. Spoljašnji stresni faktori (životni gubici i neuspesi, loši porodični odnosi).

 

Preporuke: Postavljanje ograničenja u ranoj fazi igranja igrica kao i negovanje otvorene komunikacije i drugih zdravih aktivnosti će pomoći da se spreči razvoj zavisnost od igrica kod dece i odraslih. Korisno je voditi beleške o tome kada i koliko dugo su se igrale igrice i ograničiti igranje na 30-60 minuta tokom radne nedelje i na 2-3 sata u dane vikenda i praznika. Ako i pored toga imate osećaj da vaš partner, dete ili vi sami imate zavisnost od igrica, važno je da potražite stručnu pomoć ili savet.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply